Alegeri anticipate în Italia, pe 25 septembrie. Extrema dreaptă, favorită în sondaje

de: Anca Lupescu
22 07. 2022

În Italia vor avea loc alegeri anticipate pe 25 septembrie, în urma cărora o coaliție condusă de partidul de extremă dreapta Frații Italiei ar putea obține majoritatea, după demisia lui Mario Draghi din funcția de prim-ministru.

Criză politică în Italia

Anunțând joi că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului, președintele italian, Sergio Mattarella, a declarat:

„Perioada pe care o traversăm nu permite nicio pauză în acțiunea guvernamentală care este necesară pentru a contracara criza economică și socială și creșterea inflației.”

Draghi și-a confirmat demisia la începutul zilei de joi, după ce o încercare de a salva coaliția sa largă a eșuat atunci când trei partide cheie au refuzat un vot de încredere.

Sprijinit de un val de susținere publică, fostul șef al Băncii Centrale Europene încercase să-și continue administrația cu condiția ca alianța sa să „reconstruiască un pact de încredere” care să îi permită să lucreze împreună pentru a depăși provocările uriașe din următoarele luni.

Draghi i-a înmânat oficial demisia sa lui Mattarella joi dimineață, iar aceasta a fost acceptată.

Mișcarea populistă Mișcarea Cinci Stele (M5S), Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi nu au participat miercuri seară la un vot de încredere în Senat care, în esență, a cerut partidelor să aprobe un spirit de cooperare.

Extrema dreaptă, șanse mari să conducă Italia

Pe baza sondajelor actuale, favorita evidentă la alegerile din septembrie este o coaliție condusă de extrema dreaptă Frații Italiei și care include Liga și Forza Italia. Frații Italiei, condusă de Giorgia Meloni, se află pe primul loc în intențiile de vot cu aproape 24%, în fața Partidului Democrat (PD) cu 22% și a Ligii cu 14%, potrivit unui sondaj realizat luni de institutul SWG. Forza Italia ar urma să culeagă în prezent aproximativ 7% din voturi, iar M5S 11%.

Sondajul sugerează că PD ar putea fi forțat să se alieze cu M5S dacă vrea să aibă o șansă de a învinge dreapta.

„Gata cu scuzele”, a scris pe Twitter Meloni, în vârstă de 45 de ani, care a condus cu vehemență opoziția pe toată durata mandatului lui Draghi și care a cerut de mult timp noi alegeri.

În cazul în care o coaliție condusă de Frații Italiei ar câștiga, aceasta „ar oferi un scenariu mult mai perturbator pentru Italia și UE”, a scris Luigi Scazzieri, cercetător senior la Centrul pentru Reforme Europene.

Draghi a fost cel de-al șaselea prim-ministru al Italiei într-un deceniu, parașutat în funcție în 2021, în timp ce Italia se lupta cu pandemia Covid și cu o economie bolnavă. Avea un sprijin atât de larg în parlament și avea un asemenea renume în străinătate încât mulți au presupus că va supraviețui mașinațiunilor politice până la sfârșitul mandatului său în 2023.

M5S a boicotat votul pe un pachet de ajutor

Criza politică a fost declanșată săptămâna trecută, după ce M5S a boicotat un vot asupra unui pachet de 26 de miliarde de euro menit să-i ajute pe italieni să facă față inflației și costurilor cu energia, argumentând că este insuficient. De asemenea, partidul a fost nemulțumit de faptul că pachetul conținea o prevedere pentru construirea unei uriașe uzine de incinerare a deșeurilor la Roma.

Liga și Forza Italia au cerut un nou guvern condus de Draghi, dar fără M5S, cerând în același timp o remaniere a cabinetului. M5S era supărat că Draghi nu a îmbrățișat prioritățile politice care i-au fost prezentate în planul său în „nouă puncte”, inclusiv un venit de bază și un sistem de bonus pentru case ecologice.

Au existat apeluri pentru ca Draghi să rămână în funcție, inclusiv din partea liderilor mondiali, care îl considerau fundamental nu doar pentru a asigura stabilitatea în Italia, ci și ca partener în confruntarea cu provocările războiului Rusiei în Ucraina.

El a îndemnat la unitate pentru a face față unor provocări precum războiul din Ucraina, criza energetică, inegalitatea socială și promulgarea reformelor necesare pentru a obține următoarea tranșă din cele 200 de miliarde de euro pe care Italia trebuie să le primească din fondul de redresare post-pandemic al UE. De asemenea, el le-a reproșat partenerilor săi de coaliție luptele intestine și disputele de puncte din ultimele luni.